Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2020 18:30 - Червенобуза костенурка - отглеждане
Автор: vency0 Категория: Хоби   
Прочетен: 1178 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.02.2020 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Червенобузите костенурки се срещат главно в Южна Америка, но са познати и като домашни любимци в цял свят. Тези животни са изключително подходящи за домашен любимец на хора, които нямат особено много свободно време, не искат да имат куче или котка, а харесват животните. Отглеждат се много лесно, не изискват специални грижи и въпреки, че са хищници, червенобузите костенурки са доста спокойни и хрисими животни, стига да са отглеждани правилно. Живеят между 30 и 50 години, така че преди да си вземете такава се уверете, че ще има кой да се грижи за нея дори когато вече имате деца и внуци :D. Тези костенурки са доста подходящи ако искате да си имате влечуго вкъщи, но въпреки това не бива да се дават на малки деца да ги държат или да се занимават с тях без надзор.
image
ХРАНЕНЕ
image Хранене на костенурка с риба
Червенобузите костенурки са хищници. В природата те ловуват, използвайки силните си челюсти и острите си нокти. В плен могат да се хранят с най - различни купешки храни за костенурки. Повечето от храните са доста нискокачествени и не доставят на костенурката нужните хранителни вещества, но са по - евтиният и лесен метод и може би по тази причина са по - предпочитани от българите. За да се доставят на костенурката нужните хранителни вещества може да се изготви специален хранителен режим.
* Рибата е най - подходящата храна за костенурките и задължително трябва да присъства в менюто им.Тя набавя на животните фосфор, магнезий, калций, освен това съдържа витамини, които подпомагат растежа и правилното развитие. Риба може да се дава на костенурката всеки ден, въпреки че разнообразието от храна също е добър вариант.
* Пилешко месо - пилешкото месо също е полезно за костенурките. Могат да го приемат във суров, варен или печен вид, стига да не е солено или подправяно по друг начин. Пилешкото месо набавя на костенурката необходимите ѝ въглехидрати и мазнини. Пилешко месо може да се дава 1 - 2 пъти в седмицата при възрастните индивиди.
* Черен дроб - свинският черен дроб е много добра хранителна добавка за костенурките. Той съдържа множество витамини и минерали, полизахариди и аминокиселини, които подпомагат жизнените процеси на костенурката. Черен дроб е добре да се предлага по - рядко, защото съдържа и витамин А, който в големи количества може да е токсичен.
* Говеждото месо, морските дарове и насекомите също могат да влязат в менюто на костенурката, но не се препоръчва да бъдат основен елемент в ежедневното ѝ хранене. Доста полезни са скаридите, защото са морски животни и съдържат много минерали. На животното могат да се предлагат и живи щурци, скакалци, дъждовни червеи, малки бръмбари и други насекоми, които, освен че доставят на животното много протеини също и развиват хищническите му инстинкти.
image Ларви на комар
За бебета е най - подходящ хирономус (ларви на комар), който се предлага в зоомагазините.
АКВАРИУМ
imageАквариумът на костенурката трябва да бъде достатъчно голям, за да може костенурката да има достатъчно пространство и във водата, и на сушата. За да излиза на суша и да се пече, костенурката има нужда от площ, която е изцяло извън водата. Това може да е вградена в аквариума част, голям камък или дърво, стабилна купчина от камъни или специална рампа. За декорирането на аквариума можете да развихрите въображението си. Може да сложите камъни, клони или корени, истински или изкуствени растения и всякакви други декорации, които ще накарат аквариума да заприлича на естествения дом на костенурката.
Докато са още малки, може да се отглеждат няколко червенобузи костенурки в един аквариум, но за полово-зрелите индивиди е препоръчително да се отглеждат единично или в двойка - мъжка и женска.
image
БОЛЕСТИ И ПРОФИЛАКТИКА
Костенурките също се разболяват. За да се избегнат инфекциозни заболявания е добре водата, в която плува костенурката редовно да се подменя и да се почиства с дезинфенктанти за аквариум. За да не придобие животното рахит или друга болест на опорно - двигателната с-ма трябва да се храни разнообразно и обилно. В случай на затлъстяване трябва да се потърси втеринарна помощ и да се подложи животното на хранителен режим без мазнини.
ХИБЕРНАЦИЯ
В природата червенобузите костенурки спят зимен сън. В плен те не изпадат в пълна хибернация, но могат да изпаднат в така нареченото "зимно линеене". Това значи, че в продължение на 2 - 3 месеца (декември - февруари) костенурката не яде, а се храни само със запасите си, които е натрупала през лятото. В този период тя прекарва повече време на сушата и не зацапва водата си толкова. В случай обаче, че костенурката реши да изпадне в пълна хибернация, то трябва да ѝ се осигури субстрат на дъното на аквариума - листа, мъх, пясък или др., където да се зарови. Трябва да е топло - между 23 - 26 градуса и да няма температурни амплитуди. Когато стане време, костенурката сама излиза.




Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vency0
Категория: Хоби
Прочетен: 5268
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930